Problemen

Nagels bijten, peuteren of pulken aan kleding of lichaamsdelen, het ontwikkelen van tics, veel huilen of driftaanvallen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van zaken waar ouders tegenaan kunnen lopen wanneer hun kind te weinig uitdaging krijgt.

Thuis spelen meeste ouders al redelijk goed in op de behoeftes van hun hoogbegaafde kind. Op school is dat soms een ander verhaal. Al in de eerste weken van de kleuterklas kan een kind compleet gefrustreerd raken van het werk dat niet op niveau is, van de kinderen die hem niet snappen of zij hen niet. Vaak zijn deze kinderen op school juist wel lief, luisteren goed en doen ‘braaf hun ding’. Thuis komt de frustratie er dan echter dubbel en dwars uit. Al komt andersom ook voor.

Je eerst zo lieve kind heeft nu enorme driftbuien om de meest uiteenlopende (kleine) dingen. Schreeuwen, huilen, op de grond gaan liggen, slaan, schoppen of bijten, ik kom het allemaal tegen. Broekplassen, bedplassen, agressief gedrag vertonen naar ouders of broers/zusjes zie ik ook.

Wanneer dit gebeurt is het zaak om met school om de tafel te gaan. Wat is het niveau van het werk dat uw kind aangeboden krijgt? Vaak ligt dit ver onder zijn kunnen. Aangepast werk is dan een noodzaak. Veel leerkrachten beginnen hier echt niet zomaar aan, vooral omdat deze kinderen vaak juist niet laten zien wat ze kunnen.

Het zijn vaak meesters in aanpassen. Het is aan de leerkracht en jullie als ouders om deze cirkel te doorbreken en voor meer werk op niveau te zorgen. Wanneer het kind voldoende wordt uitgedaagd, worden vaak de (gedrags)problemen thuis ook minder.

Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, neem dan gerust contact met mij op.